Kaip susiplanuoti, kad vakarienė atsirastų greičiau
Greita vakarienė prasideda dar prieš atidarant šaldytuvą. Pirmiausia verta susikurti „namų meniu“ – 10–12 patiekalų sąrašą, kuriuos šeima mielai valgo ir kuriems visada turite ingredientų. Vienas kartas planavimui sutaupo kelias valandas per savaitę. Antra, sudarykite pirkinių sąrašą pagal parduotuvės skyrius: taip mažiau blaškysitės ir išvengsite „ko dar reikia?“ momentų. Trečia, laikykite kelis pusfabrikačius, bet mąstykite protingai: šaldytos daržovės, tortilijos, geros kokybės pomidorai skardinės, sultinys, pupelės ar lęšiai atidaro duris desėtkams vakarienių.
Greitieji 15–20 minučių patiekalai
Kai laikas spaudžia labiausiai, padeda receptai su trumpu ingredientų sąrašu ir aiškia seka. Štai keletas idėjų, kurias galima sukti kas savaitę nesijaučiant, kad kartojatės.
Greita vištiena su daržovėmis keptuvėje. Juostelėmis supjaustyta vištiena, druskos ir pipirų bazė, šaukštas sojų padažo ir medaus, bei šaldytos azijietiškos daržovės. 8–10 minučių ant didelės ugnies, pabaigoje – laimo sultys ir sezamų sėklos. Patiekite su ryžiais, kuskusu ar ryžių makaronais.
Tortilijų „picos“ keptuvėje. Tortilija + pomidorų tyrė + sūris + ką randate šaldytuve (alyvuogės, kukurūzai, kumpis, pomidorai). Keptuvėje ant nedidelės ugnies su dangčiu 5–6 min., kol sūris išsilydys ir apačia traškės.
Kiaušinių shakshuka. Svogūnas, paprika, česnakas, skardinė smulkintų pomidorų, žiupsnis kumino ir paprikos. Kai padažas sutirštėja, įmuškite 4–6 kiaušinius, uždenkite ir troškinkite 5 minutes. Valgykite su duona arba pitomis. Puikus būdas „paslėpti“ daržoves.
Makaronai su tunu ir citrina. Kol verda makaronai, keptuvėje pašildykite alyvuogių aliejų, česnaką, tuno skardinę, kaparėlius, citrinos žievelę. Įmaišykite makaronus ir šlakelį virimo vandens, pabaigoje – petražolės. 12–15 minučių nuo starto iki stalo.
Vieno indo (ir mažai indų) vakarienės
„One-pot“ ir skardinės vakarienės – tikras išsigelbėjimas, kai norisi mažiau plauti. Be to, tokie patiekalai dažnai būna kvapnesni, nes visi ingredientai dalijasi sultimis ir prieskoniais.
Skardos vištiena su bulvėmis ir morkomis. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Skardoje sumaišykite bulvių skilteles, morkas, svogūnų plunksnas, truputį aliejaus, druską, pipirus ir čiobrelius. Ant viršaus – vištienos blauzdelės ar ketvirčiai. 35–45 min., o per tą laiką pasirūpinsite namų darbais. Vaikams patinka, suaugusiems – taip pat.
Vieno puodo ryžiai su daržovėmis ir dešrelėmis. Puode apkepkite svogūną, dešrelių riekeles (arba avinžirnius), suberkite ryžius, užpilkite sultiniu (santykis 1:1,5), sudėkite šaldytas daržoves. 15–18 min. ant nedidelės ugnies, pabaigoje – šaukštas sviesto ir žolelės.
Troškiniai greitpuodyje. Jei turite greitpuodį, 20–30 minučių galima gauti jautienos, vištienos ar ankštinių troškinį, kuris „skoniais“ primins ilgai virtą. Taisyklė paprasta: svogūnai + prieskoniai (paprika, česnakas, kmynai) + bazinis baltymas + pomidorai ar sultinys + 10–12 minučių slėgio, natūralus garų nuleidimas.
Balansas lėkštėje: kaip greitai padengti pagrindinius mitybos ramsčius
Greitis neturi reikšti maistingumo aukojimo. Taikykite paprastą formulę: baltymas + sudėtingi angliavandeniai + spalvingos daržovės + gerieji riebalai. Baltymui tiks kiaušiniai, pupelės, avinžirniai, varškė, jogurtas, žuvis, vištiena. Angliavandeniams – pilno grūdo makaronai, ryžiai, bulvės, kruopos. Daržovėms – šaldytos ar šviežios, keptos, virtos ar žalios. Riebalams – alyvuogių aliejus, avokadas, riešutai. Tokia struktūra padeda greitai sukurti subalansuotą lėkštę net be recepto.
Protingas „mise en place“: pasiruošimas sekmadienį sutaupo laiką savaitgaliais
Kartą per savaitę skirkite 60–90 minučių pasiruošimui. Išsivirkite kruopų (ryžių, sorų, bolivinių balandų), išsikepkite 2 skardas daržovių (brokoliai, morkos, cukinijos), išsivirti sultinio, marinuokite vištienos krūtinėles ar tofu. Laikykite sandariuose induose šaldytuve. Tuomet darbo dienomis beliks sumesti į keptuvę ir sukurti skirtingas variacijas: vieną dieną ryžiai + vištiena + brokoliai su teriyaki; kitą – bolivinė balanda + pupelės + salsa; trečią – makaronai + keptos daržovės + feta.
Idėjos skirtingo amžiaus vaikams ir išrankiems valgytojams
Vaikams padeda „surink pats“ vakarienės: dubuo ryžių, smulkintos daržovės, baltymas ir mažos lėkštelės su padažais (jogurtinis, pomidorų, humusas). Kai vaikas dalyvauja rinkdamasis, jis dažniau paragauja naujų skonių. Patiekite ingredientus atskirai – tai ypač veikia su mažaisiais, kurie nemėgsta „visko kartu“. Taip pat padeda maži įpročiai: smulkesni kąsneliai, pažįstamas elementas (makaronai ar bulvės) greta naujo (žiediniai kopūstai, pupelės).
Darbų paskirstymas: mažiau vieno žmogaus pečiuose
Kai laikas brangus, virtuvė turėtų tapti komandos žaidimu. Vienas pjausto daržoves, kitas virina makaronus, trečias dengia stalą. Net mažieji gali plauti salotas ar sudėti šakutes. 10 minučių bendro darbo pakeičia 30 minučių vieno žmogaus triūso, o kartu tai – geras kasdienis ritualas.
DUK: dažniausiai užduodami klausimai
Kaip suplanuoti vakarienes visai savaitei be didelio streso?
Pasirinkite 4–5 pagrindines idėjas (pvz., skarda, sriuba, makaronai, ryžiai–dubuo, kiaušinių patiekalas) ir rotuokite. Vieną dieną palikite „šaldiklio vakarienei“ arba išvykai. Pirkinius planuokite pagal šias ašis – turėsite kryptį ir mažiau likučių.
Ar verta naudoti pusfabrikačius?
Taip, jei renkatės protingai: šaldytos daržovės, skardinės pupelės, pomidorai, kokybiškas sultinys. Jie sutrumpina laiką, o maistinė vertė lieka gera. Venkite daug priedų turinčių padažų – geriau pasigaminti bazę patiems per 5 minutes.
Ką daryti, jei namuose visi valgo skirtingai?
Rinkitės „bazinį“ pagrindą (kruopos ar makaronai) ir kelis priedus: vieną augalinį (pupelės, tofu), vieną mėsos/žuvies, vieną daržovių. Kiekvienas susikomponuoja pagal poreikius, o jūs negaminate trijų atskirų patiekalų.
Kaip greitai padidinti baltymų kiekį vakarienėje?
Į sriubas ir troškinius dėkite avinžirnius ar lęšius, į salotas – varškę ar kietą sūrį, į padažus – graikišką jogurtą. Kiaušinis ant ryžių ar makaronų dubens – 6 minutės, o rezultatas sotus.
Kaip sumažinti plovimo kiekį?
Rinkitės vieno indo metodus, kepimo popierių skardoms, silikoninius kilimėlius, o verdant makaronus – jų vandenį naudokite padažui. Plaukite „einant“: kol troškinasi, sutvarkykite pjaustymo lentas ir peilius.
Kaip išlaikyti biudžetą neperžengtą?
Planuokite pagal sezoną, pirkite didesnėmis pakuotėmis kruopas ir ankštinius, bent kartą per savaitę darykite „šaldytuvo iššūkį“, kai naudojate tai, kas liko. Taip sumažinsite švaistymą ir sutaupysite.
Kasdieniai triukai, kurie iš tiesų veikia
Turėkite „gelbėjimo stalčių“: tortilijos, pomidorų tyrė, tunas, pupelės, šaldytos daržovės, kiaušiniai ir sultinys. Kiekvienas iš šių produktų per 15–20 minučių virsta vakariene be didelių pastangų, o pasikartojantys, bet skirtingai pateikiami patiekalai (makaronai, dubenys, skardinės vakarienės) leis šeimai jaustis sočiai ir įvairiai. Maži įpročiai – pirkinių sąrašas, sekmadienio pasiruošimas, darbų pasidalijimas – galiausiai sukuria naują tempą: vakarienė tampa maloniu, greitu ir kasdien pasikartojančiu ritualu.
