Trumpa žagarėlių istorija
Žagarėliai – tai tradicinis lietuviškas kepinys, paplitęs ir kitose Rytų Europos šalyse. Jų pavadinimas kildinamas iš miestelio Žagarės, nors manoma, kad šie saldumynai galėjo būti kepami ir anksčiau. Istoriškai jie buvo ruošiami iš paprasčiausių produktų: miltų, kiaušinių, pieno ar grietinės, nes tai buvo lengvai prieinami ingredientai. Kepami aliejuje, jie įgydavo traškią plutelę ir purų vidų – skonių kontrastas, dėl kurio žagarėliai pamėgti iki šiol.
Ingredientai žagarėliams su varške ir kefyru
Norint iškepti purius žagarėlius, reikės kelių paprastų produktų:
• 250 g varškės
• 200 ml kefyro
• 2 kiaušiniai
• 80 g cukraus
• 1 arbatinis šaukštelis sodos (užgesintos citrinos sultimis arba actu)
• 450 g kvietinių miltų
• 1 pakelis vanilinio cukraus
• žiupsnelis druskos
• aliejus kepimui
• cukraus pudra barstymui
Tešlos paruošimas
Varškę pertrinkite šakute arba blenderiu, kad nebūtų gumuliukų. Įmuškite kiaušinius, supilkite kefyrą, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų, įdėkite druskos. Įmaišykite užgesintą sodą – ji suteiks kepiniams purumo. Pamažu berkite miltus ir minkykite tešlą, kol ji taps minkšta, elastinga, bet nelips prie rankų. Jei tešla atrodo per kieta, įpilkite šlakelį kefyro.
Formavimas
Iškočiokite tešlą maždaug 0,5 cm storio lakštais. Supjaustykite stačiakampiais gabaliukais, o viduryje padarykite įpjovą. Vieną tešlos kraštą perkiškite per įpjovą, kad susidarytų tradicinė žagarėlių forma. Ši technika paprasta, bet būtent ji suteikia kepiniams atpažįstamą išvaizdą.
Kepimas
Įkaitinkite gilų puodą su aliejumi. Žagarėlius kepkite nedidelėmis porcijomis, kol jie įgaus auksinę spalvą. Svarbu, kad aliejus nebūtų per karštas – tuomet kepiniai greitai apdegs iš išorės, bet liks žali viduje. Optimalus kepimo laikas – 1–2 minutės iš kiekvienos pusės. Iškeptus žagarėlius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius, o dar šiltus apibarstykite cukraus pudra.
Ką patiekti prie žagarėlių?
Žagarėliai puikiai dera prie arbatos, kavos ar stiklinės pieno. Norint dar daugiau skonio, juos galima patiekti su uogiene, medumi ar tirštu grietinės padažu. Tai universalus skanėstas, tinkantis tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui.
Naudingi patarimai
• Jei norite dar purių žagarėlių, dalį miltų pakeiskite kukurūzų krakmolu.
• Varškę rinkitės kuo sausesnę – per drėgna varškė gali padaryti tešlą klampią.
• Kepant svarbu palaikyti vienodą aliejaus temperatūrą – per žema sukels riebalų persisunkimą.
• Norėdami sutaupyti laiko, tešlą galite pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki paros.
Dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima žagarėlius kepti orkaitėje?
Taip, tačiau jie bus mažiau traškūs. Kepant orkaitėje reikėtų sutepti juos sviestu arba aliejumi ir kepti 180 °C temperatūroje apie 20 minučių.
Kiek laiko galima laikyti žagarėlius?
Šviežius žagarėlius geriausia suvalgyti tą pačią dieną, tačiau sandariame inde jie gali išsilaikyti 1–2 dienas.
Ar galima naudoti kitą pieno produktą vietoje kefyro?
Taip, kefyrą galima pakeisti rūgpieniu arba natūraliu jogurtu – rezultatas bus labai panašus.
Ar žagarėliai su varške yra kaloringi?
Taip, kadangi jie kepami aliejuje, tačiau saikingai vartojant jie gali tapti puikiu desertu prie kavos ar arbatos.
Šeimos tradicijų skonis
Žagarėliai su varške ir kefyru – tai daugiau nei saldus kepinys. Tai skonis, kuris sujungia kartas, primena šiltus šeimos susibūrimus ir namų jaukumą. Kepant juos kartu su vaikais ar anūkais, galima perduoti kulinarines tradicijas, kurios niekada neišeina iš mados.
