Kibinai su vištiena – lengvai pagaminamas patiekalas visai šeimai

Kibinai – tai vienas garsiausių karaimų virtuvės patiekalų, tapęs neatsiejama Lietuvos kulinarinės tradicijos dalimi. Tradiciškai jie ruošiami su avienos arba jautienos įdaru, tačiau šiuolaikinėje virtuvėje itin mėgstami ir kibinai su vištiena. Jie yra lengvesni, greičiau paruošiami ir puikiai tinka vakarienei ar pietums visai šeimai. Minkšta, sultinga mėsa ir trapios tešlos derinys patinka tiek suaugusiems, tiek vaikams.

Kibinų su vištiena istorija

Kibinai į Lietuvą atkeliavo kartu su karaimų bendruomene XIV amžiuje. Jie greitai tapo pamėgti dėl savo ypatingo skonio ir praktiškumo – tai patiekalas, kurį lengva pasiimti su savimi. Šiandien kibinai jau seniai peržengė tradicinės virtuvės ribas ir yra kepami įvairiausiais įdarais. Vištiena tapo populiariu pasirinkimu dėl švelnaus skonio ir greitesnio paruošimo.

Reikalingi ingredientai

Kibinams su vištiena paruošti reikės kelių paprastų produktų:

• 500 g vištienos filė
• 2 vidutiniai svogūnai
• 500 g kvietinių miltų
• 200 g sviesto arba margarino
• 200 ml pieno arba kefyro
• 1 kiaušinis (tešlai)
• druska, pipirai, kiti mėgstami prieskoniai
• 1 kiaušinis (patepti viršui prieš kepimą)

Tešlos paruošimas

Tešla yra vienas svarbiausių kibinų sėkmės elementų. Ji turi būti elastinga, tačiau pakankamai trapi. Sviestą ar margariną ištrinkite su miltais iki smulkių trupinių. Tuomet įpilkite pieno arba kefyro, įmuškite kiaušinį, įberkite žiupsnelį druskos ir sumaišykite. Tešlą minkyti reikia tol, kol ji taps vientisa ir nelips prie rankų. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir bent pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.

Įdaro gaminimas

Vištieną supjaustykite mažais gabaliukais arba sumalkite mėsmale. Svogūnus taip pat smulkiai supjaustykite. Į mėsą įmaišykite svogūnus, pabarstykite druska, pipirais ir kitais prieskoniais pagal skonį. Kai kurie mėgsta įdėti šiek tiek smulkintų žalumynų ar net šlakelį grietinėlės, kad įdaras būtų dar sultingesnis.

Kibinų formavimas

Atšalusią tešlą padalykite į mažus rutuliukus ir iškočiokite plonus paplotėlius. Į vidurį dėkite paruošto vištienos įdaro ir atsargiai užspauskite kraštus. Tradiciškai kibinai suformuojami pailgos formos su pintu krašteliu. Viršų patepkite kiaušinio plakiniu, kad kepant jie gražiai apskrustų.

Kepimas

Kibinus dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 minučių, kol gražiai pagels ir taps traškūs. Geriausia kibinus valgyti dar šiltus, tačiau ir atvėsę jie išlieka labai skanūs.

Ką patiekti prie kibinų?

Prie kibinų puikiai tinka sultinys – vištienos, jautienos ar daržovių. Taip pat juos galima patiekti su grietinės padažu arba jogurtiniu padažu su žalumynais. Kibinai dažnai valgomi ir be jokių priedų, kaip užkandis ar sotus užkandėlės variantas.

Naudingi patarimai

• Jeigu norite kibinus pagaminti dar greičiau, įdarui galite naudoti jau paruoštą maltą vištieną.
• Tešlą galite paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki paros.
• Kibinus galima užšaldyti ir iškepti tik tada, kai jų prireiks.
• Norint sultingesnio įdaro, į vištieną galima įmaišyti šiek tiek sviesto arba grietinės.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar kibinus galima gaminti iš viso grūdo miltų?
Taip, bet jų skonis ir tekstūra bus šiek tiek kitokia – kiek grubesnė ir mažiau trapi.

Kiek laiko galima laikyti kibinus?
Šviežius kibinus galima laikyti iki 2 dienų šaldytuve, tačiau geriausia juos suvalgyti tą pačią dieną.

Ar kibinai skanūs šilti ir šalti?
Taip, jie puikiai tinka tiek ką tik iškepti, tiek atvėsę – todėl dažnai imami į keliones ar iškylas.

Ar kibinams galima naudoti kitą mėsą?
Žinoma, kibinai gaminami su įvairia mėsa: aviena, kiauliena, jautiena ar net daržovėmis.

Kai kepinių kvapas pakviečia visus prie stalo

Nieko nėra jaukesnio už namuose sklindantį šviežiai keptų kibinų aromatą. Tai patiekalas, kuris sujungia šeimą prie bendro stalo, suteikia šilumos ir jaukumo pojūtį. Nesvarbu, ar tai bus savaitgalio pietūs, ar paprasta darbo dienos vakarienė – kibinai su vištiena visada nudžiugins ir sotins.