Kodėl verta kepti vaflius namuose?
Gamindami vaflius patys, jūs ne tik kontroliuojate ingredientų kokybę, bet ir galite reguliuoti saldumą, traškumą ar net riebumą. Naminiai vafliai dažnai būna lengvesni, mažiau saldūs ir labiau pritaikyti jūsų šeimos skoniui. Be to, juos pagaminti labai paprasta – reikia vos kelių bazinių produktų ir vaflinės. Šis receptas sukurtas taip, kad vafliai būtų traškūs, kvapnūs ir be jokių sintetinių priedų.
Ingredientai klasikiniams vafliams
Šie ingredientai skirti maždaug 8 vidutinio dydžio vafliams:
- 2 kiaušiniai
- 250 ml pieno
- 200 g kvietinių miltų
- 80 g sviesto (tirpinto)
- 2 šaukštai cukraus
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 1 žiupsnelis druskos
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina, bet suteikia aromato)
Norėdami šiek tiek sveikesnės versijos, galite dalį kvietinių miltų pakeisti avižiniais ar pilno grūdo miltais. Tačiau norint traškių kraštelių, kvietiniai miltai vis tiek turi sudaryti didžiąją dalį tešlos.
Gaminimo eiga – žingsnis po žingsnio
1. Paruoškite tešlą.
Kiaušinius lengvai išplakite su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi. Supilkite tirpintą ir šiek tiek atvėsintą sviestą, maišydami lėtai supilkite pieną.
2. Įmaišykite miltus ir kepimo miltelius.
Persijokite miltus ir maišykite su kepimo milteliais. Po truputį berkite į skystą masę ir maišykite, kol neliks gumulėlių. Tešla turi būti šiek tiek tirštesnė nei lietiniams blynams.
3. Įkaitinkite vaflinę.
Kol tešla „pailsi“ (apie 5–10 min.), įkaitinkite vaflinę. Jei jos paviršius nėra nelipnus, patepkite šiek tiek sviesto ar aliejaus.
4. Kepkite vaflius.
Pilkite tešlą į vaflinę – tiek, kad padengtų visą plotą, bet ne per daug, kad neišbėgtų. Kepkite apie 3–5 minutes (priklausomai nuo vaflinės), kol paviršius taps auksinis ir traškus. Nekelkite dangčio per anksti, kad vafliai nepriliptų ir nesuplyštų.
5. Patiekite šiltus.
Vafliai skaniausi ką tik iškepti – patiekti su uogiene, medumi, šokolado padažu, ledais, plakta grietinėle ar šviežiomis uogomis. Jei norite juos laikyti ilgiau, galima trumpai paskrudinti skrudintuve – taip atgaus traškumą.
Kaip pasiekti traškumą?
Traškių vaflių paslaptis – tinkamas sviesto kiekis ir gerai įkaitusi vaflinė. Be to, tešla neturėtų būti per skysta – per daug skystos tešlos vafliai bus minkšti ir primins blynus. Kuo mažiau cukraus – tuo vafliai bus traškesni, nes cukrus linkęs karamelizuotis ir drėkinti paviršių. Jei vaflius norite laikyti traškius ilgesnį laiką – iš karto po kepimo padėkite juos ant grotelių, kad neišgaravusi drėgmė jų nesudrėkintų.
Galimi recepto variantai
Šis receptas puikiai tinka kaip pagrindas, kurį galima lengvai pritaikyti pagal savo skonį:
- Su cinamonu ar muskatu – įmaišykite šiek tiek prieskonių kvapnesniam rezultatui
- Su tarkuotu obuoliu – suteiks natūralaus saldumo ir švelnumo
- Su kakava – paversite receptą šokoladine versija
- Be pieno – galima naudoti augalinį pieną (avižų, migdolų ir kt.)
- Be glitimo – vietoj kvietinių naudokite ryžių ar grikių miltus
Kaip laikyti ir šaldyti vaflius?
Jei liko iškeptų vaflių, laikykite juos sandariame inde arba šaldytuve, suvyniotus į kepimo popierių. Prieš patiekiant pakaitinkite skrudintuve ar orkaitėje, kad traškumas sugrįžtų. Taip pat galite užšaldyti – tiesiog įdėkite atvėsintus vaflius į šaldymo maišelius ir užšaldykite iki 2 mėnesių. Prieš valgydami įdėkite į skrudintuvą – skonis beveik nesiskirs nuo ką tik iškepto!
DUK – Dažniausiai užduodami klausimai
Ar galiu naudoti aliejų vietoj sviesto?
Galima, bet sviestas suteikia daugiau skonio ir traškumo. Aliejus padarys vaflius minkštesnius.
Ar būtina naudoti kepimo miltelius?
Taip, jie suteikia purumo. Jei jų neturite, galima naudoti sodą su keliais lašais acto.
Kodėl mano vafliai prilimpa prie vaflinės?
Vaflinė gali būti per šalta, arba trūksta riebalų tešloje. Taip pat padeda paviršiaus patepimas aliejumi prieš kepant.
Ar galima šiuos vaflius kepti be cukraus?
Taip, galima. Jie bus mažiau saldūs – puikiai tiks sūriems priedams (pvz., su rūkyta lašiša ar sūriu).
Kiek laiko galiu laikyti paruoštą tešlą?
Geriausia iškepti vaflius iškart, bet galima laikyti šaldytuve iki 12 valandų – tik prieš kepant gerai išmaišykite.