Kodėl verta rauginti burokėlius?
Rauginti burokėliai pasižymi ypatingu skoniu ir gausybe naudos sveikatai. Raugimo metu burokėliuose esančios natūralios bakterijos skaido cukrų ir išskiria pieno rūgštį, kuri apsaugo daržoves nuo sugedimo. Be to, tokie burokėliai tampa lengviau virškinami ir įgauna ypatingą rūgštelėjusį skonį. Juose gausu:
- natūralių probiotikų, stiprinančių žarnyno mikroflorą;
- vitaminų B grupės, A, C ir K;
- mineralų – geležies, kalio, magnio;
- skaidulų, gerinančių virškinimą.
Kokius burokėlius rinktis rauginimui?
Rauginimui geriausiai tinka vidutinio dydžio burokėliai, turintys sodrią spalvą ir tvirtą minkštimą. Reikėtų vengti peraugusių ar per minkštų daržovių, nes jos gali greičiau sugesti. Patartina naudoti ekologiškai užaugintus burokėlius, nes jie neturi pesticidų likučių ir yra natūralesni rauginimui.
Tradicinis raugintų burokėlių receptas
Norint pasigaminti raugintus burokėlius namuose, reikia tik kelių paprastų ingredientų ir šiek tiek kantrybės. Procesas nesudėtingas, tačiau reikalauja laiko, kol daržovės natūraliai surūgsta.
Ingredientai:
- 1 kg burokėlių;
- 1 litras vandens;
- 20 g druskos (apie 2 valg. šaukštai be kaupo);
- česnako skiltelė (nebūtina);
- keleto lauro lapų ir pipirų grūdelių.
Gaminimo eiga:
- Burokėlius gerai nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais arba stambesnėmis juostelėmis.
- Sudėkite juos į švarų stiklainį ar molinį indą.
- Užpilkite druskos tirpalu (1 litras vandens + 20 g druskos).
- Pagal skonį įdėkite česnako, lauro lapų ar pipirų grūdelių.
- Uždenkite marle ar dangteliu, bet sandariai neužsukite, kad galėtų išeiti susidariusios dujos.
- Laikykite kambario temperatūroje 5–7 dienas, kol burokėliai surūgs. Vėliau perkelkite į šaldytuvą.
Naudingi patarimai
Norint, kad rauginti burokėliai pavyktų skanūs, svarbu laikytis keleto taisyklių. Indai turi būti labai švarūs, nes bet kokie nešvarumai gali sugadinti raugą. Druskos kiekio nereikėtų mažinti – ji užtikrina, kad rauginimas vyktų tinkamai. Taip pat svarbu daržoves visada laikyti panardintas tirpale, kad jos neapdžiūtų ir nepradėtų pelyti.
Kaip naudoti raugintus burokėlius?
Rauginti burokėliai gali būti naudojami įvairiai – kaip garnyras prie mėsos patiekalų, kaip pagrindas sveikoms salotoms ar net kaip sriubų ingredientas. Jie puikiai dera su raugintais kopūstais, morkomis ir kitomis daržovėmis. Be to, raugintų burokėlių sultys laikomos natūraliu organizmą stiprinančiu gėrimu, ypač žiemą.
DUK apie raugintus burokėlius
Kiek laiko galima laikyti raugintus burokėlius? – Šaldytuve jie išsilaiko iki kelių mėnesių.
Ar reikia pridėti cukraus? – Ne, cukraus nereikia, nes burokėliuose natūraliai yra pakankamai cukraus rūgimui.
Ar galima rauginti burokėlius kartu su kitomis daržovėmis? – Taip, jie puikiai dera su morkomis, kopūstais ar česnaku.
Ar rauginti burokėliai tinka vaikams? – Taip, bet rekomenduojama juos duoti nedideliais kiekiais, ypač mažiems vaikams.
Žiemą praturtintas stalas
Rauginti burokėliai – tai paprastas, bet ypatingai naudingas patiekalas, kuris ne tik paįvairina mitybą, bet ir sustiprina organizmą. Jie gali tapti gardžiu priedu prie kasdienės vakarienės arba pagrindine sveikatos stiprinimo priemone, ypač šaltuoju metų laiku.